Mi ez?

A Cult Of Less kifejezéssel legelőször a 2010 őszén, Ambrózy Gábor a The Italian Job blogjában találkoztam. Gábor és felesége mielőtt hazaköltöztek Magyarországra, úgy döntöttek, hogy helytakarékossági okokból a tulajdonuk nagy részét eladják, elajándékozzák. A végeredmény 4,3 köbméter “csomag” lett.

Már tavaly megtetszett a Cult Of Less szemlélet, de a mai napig halogattam, hogy én is belekezdjek egy ilyen projektbe.

Röviden a Cult Of Lessről (ejtsd: kált of lessz)

A Cult Of Less egy new-yorki Kelly Sutton nevű szoftvermérnök találmánya, projektje. A legelső bejegyzés a blogjában 2009. szeptember 8-ra datálódik, melyben felteszi a már-már filozófikus kérdést: lehetséges, hogy semmid se legyen, semmit se birtokolj?

Birtokolni a semmit eléggé paradox gondolat (az angol “own nothing” tükörfordítása), de kicsit magyarosabban kifejezve a “semmim sincs” kifejezés is erősen problémás. Így aztán nem lehet más cél, maximum annyi, hogy a semmihez közeli állapotot elérd és megszabadulj a körülötted található zűrzavartól. Kelly pontosan meg is fogalmazta a céljait: 2 doboz és 2 zacskó amibe el kell férni a cuccainak (sajnos pontos méreteket nem közölt).

A célul kitűzött állapotot pedig úgy lehet elérni, hogy határozottan kijelented: meg akarok szabadulni mindentől!

Najó, nem mindentől, csak a felesleges dolgoktól. Így például ha el kell költöznöd, nem fog a fejed fájni a gondolattól, hogy “úristen, hová fogom ezt a sok cuccot pakolni, mivel fogom elvinni”.

Kelly azt vette észre, hogy minél több tárgyat birtokol, annál nagyobb stresszben él, hiszen minden egyes tárgy iránt érzett valami felelősséget és már-már bűntudata volt akkor, ha pl. egy adott ruhát nem hordott, egy adott tárgyat több hónapja nem is használt. Ismerős érzés?

És, hogy én miért csinálom ezt? Hamarosan erről is írok, de addig is böngészd át nyugodtan a folyamatosan bővülő listát, amiben az összes tulajdonomban levő tárgyat megtalálod, melyek számomra már feleslegesek.